Sık Sorulan Sorular
Buradasınız: Anasayfa / Sık Sorulan Sorular
Sık Sorulan Sorular
Bize sıkça sorulan soruları aşağıda bulabilirsiniz
ONLİNE CHECK-İN NEDİR?
Online Check-in, biletlenmiş rezervasyonu olan tüm yolcularımızın uçuşlarını yapmak üzere havaalanına gelmelerinden önce, check-in işlemlerini internet bağlantısı olan herhangi bir yerden yapabilmelerine olanak sağlayan bir hizmettir.Yolcularımız, uçuş kalkış saatinin 24 saat öncesinden başlayarak, 90 dakika kalana dek Online Check-in yapabilirler.
ELEKTRONİK UÇAK BİLETİ | E-BİLET NEDİR?
Elektronik bilet, kâğıt bilet düzenlenmeksizin, tüm rezervasyon ve uçuş kayıtlarının elektronik ortamda saklanmasıdır. Olası rezervasyon değişikliği, parkur değişikliği iade talebi ve uçuşa kabul işlemleri elektronik ortamda kayıtlı bilet bilgisi üzerinden gerçekleştirilir. Elektronik biletin kâğıt biletten tek farkı tüm elektronik bilet bilgisinin bilgisayar sistemlerinde saklanmasıdır. Böylece kâğıt bilet olmadan rezervasyon ve bilet kayıtlarına ulaşılıyor. Tüm bilet bilgileri elektronik olarak sistemde saklanır ve satış anında size tüm bilgileri içeren bir “seyahat belgesi” verilir. Rezervasyon ve ödeme, kağıt bilette olduğu gibi devam eder ve size verilen seyahat belgesi olsun ya da olmasın, check in kontuarında sadece resimli bir kimlik ile (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport, evlilik cüzdanı) birlikte check-in yaptırabilirsiniz.
PNR NEDİR?
Pnr numarası (Rezervasyon Numarası) kesilen uçak bileti çıktısının üzerinde bulunan rezervasyon numarası olarak bilinmektedir. Bu numara aslında size özel olan ve uçuşunuzu gerçekleştirebileceğiniz ve sayılardan oluşan bir numaradır.
HAMİLE OLANLAR YOLCULUK YAPABİLİR Mİ?
Yirmi sekiz haftalarını (yedi ay) doldurmamış olan hamile yolcularımızdan seyahat için herhangi bir rapor istenmez. Tek bebeğe hamile olan yolcularımız, 28. haftanın başından 35. haftanın sonuna kadar kendi doktorlarından aldıkları "uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresi yer alan raporla seyahat edebilirler. Otuz altı hafta ve sonrasında ise doktor raporu olsa dahi hamile yolcuların seyahatine izin verilmez. İki veya daha fazla bebeğe hamile yolcularımızise 28. haftanın başından 31. haftanın sonuna kadar kendi doktorlarından aldıkları "uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresi yer alan raporla seyahat edebilirler. Otuz iki hafta ve sonrasında ise doktor raporu olsa dahi hamile yolcuların seyahatine izin verilmez. Doktor raporunun tarihi yedi günden eski olamaz. Raporu düzenleyen doktorun rapor üzerinde adı soyadı, diploma numarası ve imzası mutlaka olmalıdır. Raporun dili İngilizce veya Türkçe olmalıdır.
BEBEKLE YOLCULUK YAPILABİLİR Mİ?
Henüz ikinci yaş gününü kutlamamış olan yolcularımız "bebek yolcu” olarak sınıflandırılmaktadır (0-24 ay). Bir yetişkin en fazla bir bebeğe refakat edebilir. İkinci bebek için mutlaka ayrı bir refakatçinin olması gerekir. Refakatçi olmaması durumunda ise ikinci bebek için çocuk bileti satın alınmalıdır. Çocuk bileti satın alınması durumunda araba tipi bebek puseti getirilmesi zorunludur. Ebeveyn dışındaki refakatçinin yaşı 18’den büyük olmalıdır. Bebekler doğum sonrasındaki ilk 48 saat içinde genellikle uçuşlara kabul edilmezler. 2-7 gün aralığındaki bebekler ise ancak "uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur” ibaresinin yer aldığı bir doktor raporu varsa uçuşa kabul edilirler. Bebek için bebek bileti tanzim edilmelidir. Bebeğin koltuk hakkı bulunmamaktadır. Bebek ebeveyn/refakatçi kucağında ilave kemer ile bağlanarak seyahat eder. Talep doğrultusunda; bebek yolcunun seyahati koltukta ücretli olarak sağlanabilir. Koltuk satın alınması durumunda bebek için çocuk bileti düzenlenir. Bebeğin koltukta emniyet kemeri ile bağlanabilmesi içinpuset/çocuk koltuğu yolcu tarafından temin edilmelidir.
ÇOCUKLAR TEK BAŞINA UÇAĞA BİNEBİLİR Mİ?
Seyahatin başladığı gün 7. yaş gününü kutlamış, ancak 12. yaş gününü kutlamamış 7-11 yaş arası yolcularımız ebeveynlerinin ya da kanuni temsilcilerinin izniyle, Refakatsiz Çocuk Taşıma Yetki Belgesi imzalandıktan sonra tek başlarına seyahat edebilirler.
UÇAK BİLETLERİNDE İSİM DEĞİŞİKLİĞİ YAPILIR MI?
Satın Alınan bir uçak biletinde veya yapılan bir rezervasyonda isim değişikliği yapılamaz. Bilet üzerinde adı ve soyadı yazan kişiye aittir. Adınızı ve soyadını doğru yazdığınızdan emin olunuz. Bir uçak bileti devredilemez veya başkasına kullandırılamaz.
OVERBOOK NEDİR? FAZLA KOLTUK SATIŞI NEDİR?
Overbook, tamamen havayolu şirketinin inisiyatifinde olan bir durumdur. Her uçuşta, uçuşa gelmeyen bazı yolcular olabilir. Bu durumun istatistiki olarak gerçekleşeceğini öngören havayolu, uçaktaki koltuk sayısından daha fazla bilet satışı yapabilir. Uçakta fazla koltuk satışı olduğu zaman kontuar erken kapatılır ve yolcu, bileti olsa bile uçuşa alınmaz.
SEYAHAT SİGORTASI NEDİR?
Seyahat sigortası, hastalık ya da kaza sebebi ile meydana gelen acil sağlık problemlerini teminat altına alan bir sigortadır. Seyahat sağlık sigortası genellikle yurt dışı vize başvurusu öncesinde yaptırılması zorunlu olan sigorta türüdür.
CIP HİZMETİ NEDİR?
CIP (Commercial Important Person) Ticari önemi olan kişiler için havalimanında verilen özel hizmetlerdir. Özel hizmetler içerisinde ücretsiz yiyecek içecek, kablosuz internet ve masaüstü bilgisayarlar, rahat koltuklar TV ve radyo, özel araç ile uçağa gitme ve koltuk seçiminde öncelik gibi ayrıcalıklar bulunur.
UÇAK BİLETİ NASIL AÇIĞA ALINIR?
Açık bilet, herhangi bir tarihi olmayan, yolcunun bileti satın aldığı andan itibaren 1 yıl içerisinde dilediği zaman kullanabileceği seyahat biletidir. Bilet, açık bilet olarak satın alınamaz. Önce belirli tarihe bir uçak bileti alıp değişiklik kuralları içerisinde açık bilet haline getirebilirsiniz. Her hava yolu açık bilet uygulaması yapmayabilir. Biletin açığa alınabilirliğini kontrol etmek için 0312 433 28 06 numaralı çağrı merkezimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.
UÇAKLAR KAÇ KİLOMETRE HIZLA GİDER?
Yolcu uçaklarının kaç kilometre hızla gittiği uçağın havadaki konumuna ve rüzgarların oluşturduğu akıma göre nasıl bir yerde bulunduklarına göre değişiklik gösterir. Çünkü güçlü rüzgar akımları eğer uçağın arkasında olursa aracın hızını saatte ortalama 200 km/saat artırabilir. Rüzgar uçağın karşısında yer alırsa uçağın hızını yavaşlatacak bir etki gösterir. Tüm değişkenlerin ideal olduğu bir durumda yolcu uçaklarının hızları ortalama 900-1020 km/saat aralığında değişiklik gösterir. Kısacası uçaklar 900-1020 km/saat aralığında hızla gider.
HAVAALANINA GİRİŞTEN UÇAĞA BİNENE KADAR İŞLEM SIRASI
Öncelikle yurt içi uçuşlarda bir saat, yurt dışı uçuşlarda ise iki saat önceden havaalanına varmış olmanız gerekiyor. Havaalanına girişte ilk olarak güvenlik kontrolünden geçmelisiniz. Bunun için valizlerinizi ve üzerinizdeki cep telefonu, bozuk para, anahtar ve metal tokalı kemer gibi metal eşyalarınızı görevliler tarafından size verilen kaplar içerisinde, X-ray cihazının bantına yerleştirmeniz gerekiyor. Güvenlik görevlileri ekrandan bunları kontrol ederken siz de yavaş yavaş dedektörden geçebilirsiniz. Üzerinizde alarm veren bir şey olması durumunda güvenlik görevlileri sizi arama hakkına sahiptir. Kalp piliniz varsa ya da riskli hamilelik yaşıyorsanız güvenlikten geçmeden önce mutlaka doktor raporunuzu hazır bulundurun. Güvenlikten geçip eşyalarınızı aldıktan sonra check-in yaptırmak için bilet aldığınız havayolu firmasının bankosunu bulmalısınız. Kişisel bagaj ağırlık hakkınızı geçmemek için valizinizi önceden tartmanız faydalı olacaktır. Valizinizi teslim edip boarding pass kartınızı aldıktan, ikinci güvenlik ve bilet-kimlik kontrolünden sonra uçağa binişte kullanacağınız kapıların bulunduğu bölüme geçiyorsunuz. Bu bölüme geçerken el bagajınızda taşıyacağınız sıvı miktarı kısıtlıdır. Sadece her biri 100ml aşmayacak şekilde toplamda 1lt kadar küçük kutularda sıvı bulundurabilirsiniz. Bebek mamaları ve reçeteli ilaçlarınız bu uygulamadan muaftır. İkinci kontrolden sonra kartınızda yazan kapıyı bulmalı ve uçağa biniş için beklemelisiniz. Uçak kalkış saatlerinde ve kapılarda değişiklik olabileceği için beklediğiniz kapının üzerindeki ekranı ve cep telefonunuza gelebilecek güncelleme mesajını kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Uçuş saati yaklaştıkça uçağa biniş kapıları önünde sıra olabilir. Biniş kapılarının önünde kimlik ve biniş kartı kontrolü yapılır. Uçağa biniş kartınızı ve kimliğinizi hazırlamak size zaman kazandırır. Görevli personeller kimlik ve biniş kartı kontrollerini sağladıktan sonra uçağa binebilirsiniz. Tekerlekli sandalye kullanacak yolcuların seyahat edecekleri şirketle iletişime geçtiklerinde kendilerine uçağa binene kadar gerekli destek belirli bir ücret karşılığı sağlanıyor. Aynı şekilde yalnız seyahat edecek çocuklar için de refakatçi hizmeti alabilirsiniz.
UÇAKTAN İNERKEN VALİZ NASIL ALINIR?
Uçaktan indikten sonra işaretleri takip ederek bagaj teslim salonuna gitmelisiniz. Bagaj teslim salonunda konveyör bantlar bulunur. Bu bantların üzerinde bulunan elektronik panolarda havalimanına inen uçuşların ve bagajların durumuyla ilgili bilgiler yer alır. Kendi uçağınıza ait konveyör bandını bulup valizlerinizi bantlardan alabilirsiniz. Bagaj teslim süreleri hava yollarına ve yer hizmeti görevlilerin yoğunluklarına göre değişiklik gösterebilir.
Detaylı Bilgi İçin Hemen Bizi Arayın

WhatsApp Destek

Tıkla Ara 0546 468 06 44